Hoe Kovai Trans Kitchen, een restaurant dat volledig wordt gerund door transgenders, verandering teweegbrengt

Het restaurant in Pollachi hoopt mensen uit de gemeenschap te integreren in de reguliere samenleving

Het restaurant in Pollachi hoopt mensen uit de gemeenschap te integreren in de reguliere samenleving

Het is bijna 13.00 uur en de lunchmenigte druppelt binnen. Gezeten aan de kassa van Kovai Trans Kitchen in Pollachi verwelkomt M Sree Veena Yazhini gasten voor een maaltijd van schapenvlees of kipbiryani. Het restaurant, dat vorige week werd geopend, wordt volledig gerund door transgenders en behoort tot de eerste in zijn soort in Pollachi. “Dit is mijn eerste stap”, zegt Veena. “Ik wil mensen in mijn gemeenschap helpen. Omdat de meesten van ons goed kunnen koken, heb ik besloten om het restaurant een kans te geven.”

Veena kookt zelf en laat transvrouwen K Praba en M Jessina, ook inwoners van Pollachi, voor haar werken. “Ik ben een gediplomeerde psycholoog”, vertelt Veena. “Maar het irriteert me dat mensen ons nog steeds associëren met bedelen. Daarom heb ik besloten om helemaal van vakgebied te veranderen en met mede-transgenders te gaan werken.”

De biryani bij Kovai Trans Kitchen is mild en smaakvol tegelijk

De biryani bij Kovai Trans Kitchen is mild en smaakvol tegelijk | Fotocredit: speciaal arrangement

Koken is een ambacht dat generaties lang wordt doorgegeven in de transgendergemeenschap in de regio. “Onze voorouders, die wij als onze goeroes beschouwen, hebben zichzelf leren koken als middel van levensonderhoud”, zegt Veena. “Ze leerden deze vaardigheid aan iedereen die hen benaderde.” De praktijk van een senior transvrouw die een jongere ‘adopteerd’ als haar dochter zorgde ervoor dat moeders hun dochters en kleindochters lesgaven.

“Onze voorouders, die we als onze goeroes beschouwen, hebben zichzelf leren koken als een manier van leven”M Sree Veena Yazhini

In Coimbatore is bijvoorbeeld senior kok Madhanamma een naam om rekening mee te houden in de bruiloftsfeestscène. “Ze heeft zoveel mensen opgeleid. Ik heb haar alle kruiden en zout zien afmeten met alleen haar handen. Ze is legendarisch. Ik leerde van mijn grootmoeder ‘Karumbukkadai’ Selvi, die onder Madhanamma trainde”, legt Veena uit.

Volgens Madhanamma’s denkwijze zijn er bepaalde regels om de perfecte biryani te maken. “Ze kookt enorme hoeveelheden op een houtgestookt fornuis en schikt alle ingrediënten naast haar op volgorde. Dit zorgt ervoor dat het gerecht gelijkmatig in elkaar steekt”, legt de 30-jarige uit, eraan toevoegend dat ook zij hetzelfde doet. “Selvi nani amma heeft me een bepaalde manier geleerd om de pollepel vast te houden en de rijst te roeren zonder het vlees te breken”, zegt ze.

De biryani bij Kovai Trans Kitchen is mild en smaakvol tegelijk. De salna dat wordt geserveerd met het gerecht verheft de maaltijd: het is een koopje voor ₹ 100. “Ik wil de prijzen laag houden, zodat mensen uit alle lagen van de bevolking hier kunnen eten”, zegt Veena.

Op dat moment pakt Praba de lunch in voor een klant, overhandigt hem het pakket met een knikje. “Na alles wat ik in mijn leven heb meegemaakt, wil ik alleen maar normale interactie met mensen. Een leven waarin mensen me zien als gewoon iemand die in een restaurant werkt”, zegt ze.

Dit is wat Veena hoopt te bereiken met Kovai Trans Kitchen. “We willen opgaan in de samenleving, en lekker eten is daarvoor de aangewezen weg”, lacht ze. “Binnenkort ben ik van plan om lunch en diner te introduceren. Mijn droom is om deze plek te zien bruisen van 20 tot 30 transgenders die met een veer in hun voet aan het werk gaan.”

Leave a Comment