Heb je je door Mammootty geïnspireerde ‘Chambiko’-video laten maken?

Van politici tot leraren, iedereen doet zijn eigen versie van deze trending Mammootty-dialoog uit de Malayalam-film Bheeshma Parvam

Van politici tot leraren, iedereen doet zijn eigen versie van deze trending Mammootty-dialoog uit de Malayalam-film Bheeshma Parvam

Mammootty’s laconieke ‘chambiko’ (schiet, ga je gang) voor een groepsfoto in de Malayalam-hit van Amal Neerad Bheeshma Parvam resoneert op campussen, op bruiloften, overheidsgebouwen, scholen en huizen. Mensen van Kerala zingen enthousiast ‘chambiko’ terwijl ze selfies en groepsfoto’s maken met de kenmerkende filmmuziek op de achtergrond, samen met video’s.

Op Paaszondag ging een video viraal van Dr. M. Soosa Pakiam, voormalig aartsbisschop van Thiruvananthapuram, die poseerde voor een ‘chambiko’-groepsfoto met nonnen van Bakita Bhavan van Handmaids of Hope in Vettuthura, Thiruvananthapuram.

Dus, wat is ‘chambiko’? Het is een reeks van Bheeshma Parvam, waarin Mammootty ‘chambiko’ zegt voordat hij zijn plaats inneemt voor een groepsfoto, waar fans dol op zijn. In de film tekent Mammootty alleen ‘chambiko’. Fans hebben de scène geïmproviseerd met een paar toevoegingen. Sommigen van hen maken een handgebaar terwijl ze ‘chambiko’ zeggen en poseren dan door hun handen voor de borst te vouwen en hun benen over elkaar te slaan.

De trend is ook doorgesijpeld in hogescholen. Shubhita Menon, hoofd van de afdeling Maatschappelijk Werk, Mercy College, Palakkad, gebaart stijlvol naar de soundscape van de hitdialoog. Binnen enkele seconden neemt ze haar plaats in het midden van een groepsfoto van haar leerlingen in. Aanvankelijk had ze geen idee waar haar leerlingen het over hadden toen ze voorstelden een ‘chambiko’ te maken voor hun klassenfoto. “Voordat ze die foto maakten, stuurden studenten veel video’s van hun leeftijdsgenoten die de nu virale reeks deden met hun leraren”, zegt ze.

Omdat ze de film toen nog niet had gezien, legden haar leerlingen uit wat ze wilden dat ze deed. “Ik moest naar hen toe lopen, met mijn hand gebaren, ‘chambiko’ zeggen, mijn plaats in hun midden innemen en mijn benen kruisen. Ik had nooit verwacht dat het zoveel opwinding zou creëren. Mijn moeder hield van de video die met mijn telefoon is gemaakt”, zegt Shubhita.

Net als zij was professor oogheelkunde dr. Natasha Radhakrishna verbaasd toen de vierdejaarsstudenten van het Amrita Institute of Medical Sciences haar vroegen om met hen te poseren voor een ‘chambiko’-moment. “De studenten hebben het studentenleven niet meegemaakt door de pandemie en daarom leek het me leuk om zoiets te doen. We hebben het een paar keer gerepeteerd omdat het een perfecte timing vereiste.”

Een video van pater Varghese Kachappilly, directeur van de Rajagiri Public School, Kochi, die poseert met de leraren, werd enthousiast gedeeld door studenten van de school. “Ik was een beetje huiverig toen de leraren voorstelden om zoiets te doen, aangezien ik niet zo van films houd. Maar toen ze uitlegden waar het over ging, stemde ik ermee in om de scène opnieuw te creëren.”

Hij zegt dat hoewel hij een discipline is als het gaat om ‘waarden’, hij legt uit dat ‘het moeilijk zou zijn om hun wereld en hun ideeën te begrijpen tenzij men zich aansluit bij de studenten. Ik had echter nooit gedacht dat de video van onze pose zo breed zou worden gedeeld. Toen de muziek en dialoog werden toegevoegd, zag de video er zo pakkend uit.”

In het geval van Bhavana R Nair, een communicatieprofessional bij een IT-majoor in Technopark, resulteerde een teamuitje naar Lulu Mall in hun ‘chambiko’-foto. “Ik dacht dat ze ‘jambaka’ (waterappel) zeiden. Mijn teamgenoten moesten hartelijk lachen en toen legde onze jongste collega uit waar het over ging. We gingen door het gebaar en de pose, en het was leuk”, vindt ze.

Wat betekent het

Pater Kachappily is van mening dat het woord chambiko, dat vroeger verwees naar kranen met een hendel in gebieden met waterschaarste, verschillende connotaties moet hebben gekregen toen het in de volksmond werd gebruikt.

Minister van Arbeid en Onderwijs, V Sivankutty, was misschien wel de eerste van de politici in Kerala die met de trend meeging. Tijdens een officieel evenement, georganiseerd door het ministerie van Arbeid, poseerde hij voor een groepsfoto met ambtenaren, en gebaren met zijn hand terwijl de ‘chambiko’-dialoog en muziek op de achtergrond speelt. De minister plaatste de video op zijn Facebookpagina met het onderschrift ‘ trendinoppam….. chambiko‘ (met de trend…chambiko). Een andere politicus die het ‘chambiko’-moment nabootste, was voormalig Kuttiyadi MLA Parakkal Abdulla, terwijl hij poseerde voor een foto bij een voetbalwedstrijd in Maniyur panchayat.

Bruiloft 'chambiko' snap van Nida Noushad en Jamshid Abdulla

Bruiloft ‘chambiko’ snap van Nida Noushad en Jamshid Abdulla | Fotocredits: SPECIALE ARRANGEMENT

Het Instagram-account van pasgetrouwde Nida Noufal heeft een hele reeks ‘chambiko’-momenten tijdens haar bruiloft in Kannur. Ze zegt dat de trend mensen van alle leeftijden in staat stelt deel te nemen aan de video. Nida zegt: “Ik had wat ‘chambiko’-video’s en kiekjes gemaakt met mijn familie. Voor de bruiloft vroegen mijn man en de familie van Jamshid Abdulla ook om zulke video’s. Het was een soort ‘chambiko’-huwelijk.”

Bruiloft chambiko van Vishnu Viswanath en Nimmy Mol KR

Bruiloft chambiko van Vishnu Viswanath en Nimmy Mol KR | Fotocredit: Vishnu Gupthan

Ook trouwfotografen spelen in op de trend door deze toe te voegen tijdens groepsfotosessies. Fotograaf Vishnu Gupthan van Sparrow Weddings uit Kottayam zegt dat hij besloot mee te gaan met de trend tijdens een recente bruiloft toen vrienden van de bruidegom Vishnu Viswanath en bruid Nimmy Mol KR samenkwamen voor een foto. Hij zegt dat het leuk was, maar ze moesten door repetities gaan om het juiste moment te krijgen. “Ze wisten van de trend omdat het zo viraal is geworden, maar iedereen moet zijn bewegingen synchroniseren om het te laten klikken.”

In plaats van een groepsfoto nam schoolleraar en yogaliefhebber Resmi Sarat tijdens yoga een selfie ‘chambiko’.

‘Chambiko’ is zeker een clickbait geworden voor Malayalis. Heb je je ‘chambiko-foto’?

Leave a Comment