De openbare ruimtes van Coimbatore veranderen in een canvas voor kunst

Heldere en levendige graffiti in de vorm van een gigantische yoni-mudra, majestueuze olifanten en textieltradities van de stad voegen vrolijkheid toe aan de openbare ruimte en ontketenen een stille kunstbeweging

Heldere en levendige graffiti in de vorm van een gigantische yoni-mudra, majestueuze olifanten en textieltradities van de stad voegen vrolijkheid toe aan de openbare ruimte en ontketenen een stille kunstbeweging

De gigantische yoni mudra van de Franse kunstenaar Chifumi Krohom – een symbolisch handgebaar dat de kracht van vrouwelijke kracht uitbeeldt – blaast leven in een betonnen gevel in de kolonie Tamil Nadu Urban Habitat Development Board in het Ukkadam Art District. De graffiti is ook een eerbetoon aan transgenders die in hetzelfde gebouw wonen en hun brood verdienen als cateraar. Het kunstdistrict, een initiatief van St+art India Foundation, in samenwerking met Coimbatore City Municipal Corporation en Asian Paints, is de zesde in India en de tweede openbare kunstgalerie van de staat. “Elk ontwerp wordt gedreven door een krachtig verhaal”, zegt Akmal, assistent-projectmanager van St+art India.

Raja Gopal Sunkara IAS, Corporation Commissioner, zegt dat dergelijke ruimtes de stad levendig maken. “Wat we hebben waargenomen, vooral in Ukkadam, is een gemeenschapsgevoel waar alle bewoners en kinderen samenkomen en schilderen. Het is meer een gemeenschapsactiviteit dan een artistieke impressie.”

De jonge en levendige uitstraling kenmerkt de stad als kosmopolitisch en trekt ook een drijvende bevolking aan, voegt hij eraan toe. “Metro’s zoals Mumbai en ook Amerikaanse steden zoals New York hebben een straatkunstcultuur die deel gaat uitmaken van het idee van die bepaalde stad. In Tamil Nadu beginnen we hier hetzelfde met Kannagi Nagar in Chennai en Ukkadam.”

Straatkunst en graffiti die een vleugje kleur toevoegen aan alledaagse muren zijn krachtige instrumenten voor verandering in de stad geworden. De muurschildering op de samengestelde muur van het taluk-kantoor bij Race Course is bijvoorbeeld opbeurend. Het schilderij toont handgeweven wevers uit Negamam (bekend om zijn handgeweven sari’s) en richt de schijnwerpers op de gemeenschap.

De gigantische yoni mudra van de Franse kunstenaar Chifumi Krohom

De gigantische yoni mudra van de Franse kunstenaar Chifumi Krohom | Fotocredit: Jeswin Rebello

“Kunst geneest”, zegt de bekroonde kunstenaar V Jeevananthan die samen met een team van Bosch de muren van een opvangcentrum voor verlaten vrouwen in Kempatti Colony verlevendigde. Ze gebruikten felle kleuren om een ​​bosomgeving na te bootsen, compleet met tijgers en pauwen. Jeeva, oprichter van Chitrakala Academy, die al tientallen jaren ontluikende kunstenaars in de stad verzorgt, is ook trots op zijn 44 meter hoge muurschildering met majestueuze olifanten op een van de muren van het Ukkadam Art District. “Het is geïnspireerd op het groen en de natuur van de West-Ghats. Ik ben 60, maar ik klom op de steiger om het werk af te maken. Ik ben blij om de buzz rond kunst in de stad te zien.”

Een snelle wandeling door steegjes met kunst betrekt een persoon met kleurrijke abstracties, letterlettertypen, esthetiek en meer. De makers zeggen dat kunst in de openbare ruimte een poging is om kunst democratisch te maken. “St+art India haalt kunst uit conventionele ruimtes om sociaal-culturele barrières te slechten”, zegt Vikas Nagrare, directeur speciale projecten bij St+art. Ze kozen Ukkadam, een verwaarloosde wijk, om de kloof tussen gemarginaliseerde gemeenschappen en het grote publiek te overbruggen. “We hebben tot nu toe negen muurschilderingen gemaakt. We zijn ook van plan om een ​​multifunctioneel schroot-tot-sculptuurpark te ontwikkelen waar installaties van schroot zullen worden ontwikkeld. We werken samen met lokale gemeenschappen door middel van workshops en sensibiliseren hen over hoe ze de hoeders van dit leefgebied kunnen zijn”, legt Vikas uit.

Kunst door Poornima en Sadhana

Kunst door Poornima en Sadhana | Fotocredit: Pranav Gohil

Het team startte in 2018 het Coimbatore-initiatief met Kovai Art Trail, met muurschilderingen op een aantal gebouwen in de stad. Een levendig palet dat de muren van Jawan’s Bhavan (Ex-Servicemen’s Building) van kunstenaar Nasto Mhoha siert, is geïnspireerd op de plastic draad koodai (mand) van Tamil Nadu. Het toont een vrouw in een Kanjeevaram-sari, met een mythologische jali.

Het werk van de in Kathmandu geboren kunstenaar Kiran Maharjan op de muur van de kankerafdeling van het Coimbatore Medical College Hospital toont de katoenoogst en is een eerbetoon aan de arbeidersklasse.

Integrerende gemeenschap

Een van de monumentale werken staart uit de 75 meter lange gevel van de District Library van de stad. Het bevat gezichten uit de transgemeenschap, maakt gebruik van geometrische patronen van Kovai kora katoenen sari’s in warme kleuren en draagt ​​de tekst ‘Indru Namadhey’. De in Bengaluru wonende kunstenaars Poornima Sukumar en Sadhna Prasad, oprichter van de Aravani Art Foundation, kwamen samen om de transgendergemeenschap te integreren in de samenleving door middel van openbare kunst. In het kantoorgebouw van de politiecommissaris kan men een Thanjavur-pop zien die een smartphone vasthoudt in plaats van op een kenmerkende mudra te slaan, gemaakt door kunstenaar Shiv Kumar Akula. “Het gaat niet alleen om een ​​cosmetische make-over van het gebouw, maar ook om het betrekken van de gemeenschap bij het opbouwen van vaardigheden door middel van kunstworkshops. We werkten samen met 14 kunstenaars, waaronder internationale,” zegt Akmal, eraan toevoegend dat het Ukkadam-project in twee fasen werd voltooid, de laatste met als thema alledaagse voorwerpen, met name ontsmettingsmiddelen en maskers die een onderdeel zijn geworden van ieders routine.

Graffiti van kunstenaar Mamta Singh bij Kovai.Co, een SaaS-bedrijf

Graffiti van kunstenaar Mamta Singh bij Kovai.Co, een SaaS-bedrijf | Fotocredit: speciale regeling

Naast openbare ruimtes, voegen corporate bedrijven ook kleur toe aan kantoorinterieurs om de ruimte uitnodigend te maken voor werknemers. De in Rajasthan wonende kunstenaar Mamta Singh was onlangs in de stad om een ​​graffitiwerk op de muren te maken bij Kovai.Co, een SaaS-bedrijf. Ze schilderde een ontwerp met termen uit het Coimbatore-dialect, zoals: epdiirukeenga, angittu ingittu, en akkaporu. “Verschillende beginnende artiesten van hier zijn sterk aanwezig op Instagram”, zegt Mamta.

Vivek voegt eraan toe: “Aankomende artiesten uit de stad kregen de kans om nauw samen te werken met internationale artiesten. Het heeft een kunstbeweging in de stad op gang gebracht.”

Leave a Comment