Smruthi Gargi Eswar’s ‘Devi is in the Detail’ in de Shrishti Art Gallery in Hyderabad is een eigentijdse weergave van godinnen

Devi is in The Detail, een digitale kunstserie van Smruthi Gargi Eswar, herdenkt 20 jaar Hyderabad’s Shrishti Art Gallery

Devi is in The Detail, een digitale kunstserie van Smruthi Gargi Eswar, herdenkt 20 jaar Hyderabad’s Shrishti Art Gallery

Een tentoonstelling met de kunstwerken van Smruthi Gargi Eswar ter herdenking van 20 jaar Hyderabad’s Shrishti Art Gallery is getiteld Devi is in The Detail. De titel had niet toepasselijker kunnen zijn; de digitale kunstwerken hebben de potentie om bezoekers met een frisse blik te laten kijken naar de manier waarop een godin of Devi vaak wordt afgebeeld.

De in Bengaluru gevestigde kunstenaar legt uit hoe vrouwen sociaal geconditioneerd zijn en onder stress komen te staan ​​om “Devi-achtig” te zijn, maar wat de godinnen in haar kunst herkenbaar maakt, is een meer vloeiende weergave, vergelijkbaar met normale vrouwen. Deze vloeiende afbeelding verwatert het idee van een godin niet; in plaats daarvan brengt het een minder verkend facet naar voren.

In plaats van een afbeelding van de godin Saraswathy die met haar veena zit en haar toegewijden zegent, zoals te zien is op kalenders en ingelijste afbeeldingen in puja-kamers, zien we haar in een informele modus, alsof ze van een vrije tijd in het bos geniet.

Smruthi was altijd bekend met mythologische verhalen. Ze had het basisidee van verhalen geassocieerd met Durga, Saraswathi en Lakshmi en hun rauwe kracht en energie. Ze is opgegroeid in Zuid-India en zegt: “De Dravidische hindoeïstische mythologie is anders dan de pan-Indiase benadering die we tegenwoordig zien. Aangezien een deel van mijn familie van het platteland van India komt, werd ik ook blootgesteld aan het concept van dorpsgodinnen. Toen ik bijna tien jaar geleden aan een serie over godinnen begon, wilde ik beter geïnformeerd worden en meer lezen over de godinnen. Ik realiseerde me dat verhalen over goden en godinnen vele malen opnieuw zijn verteld en dat er verschillende versies van elk verhaal zijn. Dat maakte het nog interessanter.”

Akka Mahadevi door Smruti Gargi Eswar

Akka Mahadevi door Smruti Gargi Eswar | Fotocredits: SPECIALE ARRANGEMENT

De landelijke diëten

Een van de kunstwerken met de titel Gramadevi is een voorstelling van dorpsgodinnen. Er zijn verschillende namen gegeven aan deze godinnen in dorpen in heel India. De landelijke goden worden door verschillende gemeenschappen verschillend aanbeden. Smruthi probeert een overeenkomst tussen de verschillende versies te vinden, waarbij hij een paar karakteristieke eigenschappen aanneemt. De lokale godheid is vaak te herkennen aan de afbeelding van het hoofd net buiten het dorp, onder een boom. Volgens de legende worden er feesten bereid om haar woede te sussen nadat het dorp en de nabijgelegen gebieden het zwaarst te lijden hebben van bosbranden. “Er was een tijd dat deze goden werden verzorgd door vrouwen uit het gebied en niet door priesters”, zegt Smruthi.

Elk van haar kunstwerken – met onder meer Gauri, Prakriti, Matangi – vertelt een verhaal. Parvati die haar gezicht bedekt met een lotus, grijpt terug op het verhaal van de Lingam en de Yoni. Elders leren we over Tara, de godin voor reizigers, en Akka Mahadevi, de 12e-eeuwse mysticus die toegewijd was aan Lord Shiva. De kunstenaarsportretten van Ganga en Arthanarishwari zijn ook voorbeelden van een verkenning van veelheid.

Sommige van deze kunstwerken maken deel uit van Smruthi’s doorlopende serie Sister Misfortune, die tien jaar geleden begon toen ze begon met het verkennen en afbeelden van godinnen die niet worden vereerd of afgedaan als ‘alakshmi’, het tegenovergestelde van Lakshmi.

Smruthi studeerde beeldende kunst aan de Baroda Faculteit voor Schone Kunsten en Chitrakala Parishad. Haar interesse in kunst ontstond echter toen ze student was aan The Valley School, KFI. Daarna werkte ze een paar jaar als graficus voordat ze terugkeerde naar de beeldende kunst.

De kunst van het laten gaan

Ze gaf de voorkeur aan de digitale kunstvorm voor haar serie over godinnen. De levendige kleuren en een eigentijdse kalendersfeer werden geaccentueerd door digitaal te gaan. Ze voegt eraan toe: “Ik vond het elitair dat een schilderij eigendom is van één persoon. Digitale kunst is de democratisering van dat proces.”

Smruthi Gargi Eswar

Smruthi Gargi Eswar | Fotocredit: speciale regeling

Om ervoor te zorgen dat de waarde van haar kunst niet verwatert, maakt ze exemplaren in beperkte oplage. “Ik maak 10 kopieën en verwijder vervolgens het bronbestand”, zegt ze, verwijzend naar hoe ze een aanwijzing kreeg van vroege fotografen en lithografen die de negatieven en originelen vernietigden, zodat de beelden niet steeds opnieuw worden gerepliceerd.

Het vernietigen van het originele bestand was aanvankelijk pijnlijk, geeft ze toe en voegt eraan toe dat ze het na verloop van tijd louterend vond om het los te laten. Zodra het bronbestand met hoge resolutie is vernietigd, houdt ze alleen nog een paar afbeeldingen met een lage resolutie over die ze voor tarotkaarten gebruikt.

(Devi is in the Detail is tot 12 april te zien in Shrishti Art Gallery, Jubilee Hills, Hyderabad)

Leave a Comment