Restaurant in Kochi serveert traditionele gerechten van Minicoy Island

Sukhaina Moosa’s FoodieMeSu brengt de aparte, maar weinig bekende keuken van Minicoy Island of Lakshadweep naar de mainstream

Sukhaina Moosa’s FoodieMeSu brengt de aparte, maar weinig bekende keuken van Minicoy Island of Lakshadweep naar de mainstream

“Laten we beginnen met het ontbijt”, zegt Sukhaina Moosa, chef-kok en oprichter van FoodieMeSu, het enige restaurant in Kerala dat traditionele gerechten van de Lakshadweep-eilanden serveert. Zittend in haar kleine, maar goed onderhouden restaurantkeuken in Kaloor, Kochi, legt Sukhaina uit wat een traditioneel Minicoy-ontbijt is. “Een paar farata’sdie rechthoekige maida zijn (refiendmeel) parantha’s in een pan goudbruin gebakken, met Rairiha, een vurige rode viscurry”, zegt ze. In het restaurant serveert ze echter Thelulimas (gebakken vis) ook, met de combo. “De mensen hier hebben me geweldige feedback gegeven”, zegt ze.

Combinatie Farata, Thelulimas en Raiiha

Farata, Thelulimas en Rairiha combinatie | Fotocredits: THULASI KAKKAT

De regeniha past uitstekend bij de farata’s . “Het lijkt erg op Kerala-viscurry, omdat het kokosmelk, kokosolie, currybladeren en kruiden bevat, maar we gebruiken geen kokum of tamarinde in onze curries”, zegt Sukhaina. De heerlijk consistente jus, die knoflook, uien, kokosmelk en veel chilipoeder bevat, is een unieke kijk op viscurry.

Kiraliappam is een ander populair ontbijtproduct van de eilandbewoners – een pannenkoek van rijstmeel gedoopt in kokosmelk, die wordt gegarneerd met regeniha. Vis, kokosnoot en rijst vormen de kern van de keuken in Lakshadweep; groenten en vlees zijn geen hoofdbestanddelen. Elk van de tien bewoonde eilanden van de archipel heeft echter een eigen cultuur en keuken.

Het restaurant van Sukhaina brengt de weinig bekende, maar rijke culinaire geschiedenis van Minicoy naar de mainstream. Naast een aantal eigen recepten biedt ze een combinatie van traditionele gerechten.

Sukhaina Moosa, chef-kok en oprichter van FoodieMeSu

Sukhaina Moosa, chef-kok en oprichter van FoodieMeSu | Fotocredits: THULASI KAKKAT

Onderscheidende Minicoy

De taal, cultuur en keuken van de Lakhshadweep-eilanden, die dicht bij Kerala op het vasteland liggen, vertonen veel overeenkomsten met die van de staat; maar Minicoy, dat op het meest zuidelijke puntje van de archipel ligt, heeft meer invloeden uit de Malediven en Sri Lanka getrokken. “Ons eten is geïnspireerd op beide landen. Zelfs de taal die we spreken, Mahal, is een mix van Arabisch en Singalees.”

Alle viscurry’s worden bereid met kokosmelk (geen gemalen kokos, verduidelijkt Sukhaina). Terwijl Kavabu is een curry op basis van koriander, Sannathu is een dikke halve visjus gemaakt van een masala bestaande uit gemalen groenten en ajwain. Het is gegarneerd met citroensap en groene pepers. “Dit wordt meestal gedaan met Kirufolieen crêpe gemaakt van rijstmeel en zachte kokosnoot”, zegt ze.

Een standaardmaaltijd, ook wel bekend als Garudiya, is een complete schotel inclusief soep, rijst en bijgerechten. De soep, ook wel bekend als Garudiya, is een heldere tonijnsoep, vergezeld van Rihakuru, een vissaus gemaakt met zeewater en zoet water. “Deze saus wordt een week lang continu gekookt, waarbij verse vis aan het vat wordt toegevoegd totdat deze bruin wordt. Deze saus, die geen kunstmatige conserveringsmiddelen bevat, kan jaren blijven.” De maaltijd komt ook met Lonumiruseen zoute, chilipasta met knoflook en Mas Huni, een droge vis, kokos en groene kille chutney.

Hoewel geboren in Minicoy, heeft Sukhaina een groot deel van haar leven buiten doorgebracht – in Kerala, New Delhi, Bengaluru en andere delen van India. Toen ze zich in Kochi vestigde, werd ze een thuiskok en ‘chef handler’ voor een voedselplatform dat huisgemaakte maaltijden bezorgde in verschillende delen van de stad. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door eten. Mijn vader was een begenadigd kok en ik herinner me de smaak van de gerechten die hij vroeger maakte. Ik haal mijn inspiratie uit hem”, zegt Sukhaina.

Youtube kanaal

Toen de pandemie toesloeg, begon ze haar eigen YouTube-kanaal, ‘Foodiemesu’, waar ze traditionele Lakshadweep-gerechten demonstreerde. Langzamerhand begon ze te spelen met het idee om een ​​eigen restaurant te hebben. Na maanden nadenken en plannen opende ze FoodieMeSu twee maanden geleden. “Toen ik de menukaart opstelde, koos ik voor een mix van traditionele gerechten en mijn eigen recepten”, vertelt ze.

Sukhaina biedt een portie ‘vlinderkip’, haar eigen recept – gegrilde kipfilet gedoopt in sojasaus en ei, overgoten met boter en kruiden met een scheutje citroensap, dat ze serveert met knoflookrijst. “Ik wilde niet alleen traditionele gerechten aanbieden, ik wilde ook iets standaards toevoegen, zoals gebakken rijst en kip”, zegt ze.

Ze haalt haar spullen bij Minicoy. “De vis, kokos en olie smaken hier niet hetzelfde, dus ik haal ze liever bij Minicoy.” (Het eiland ligt op 398 km van Kochi en is bereikbaar via de zee).

Tonijn is de enige vis die wordt gebruikt, hoewel witte snapper (bekend als Filolu) ook als een delicatesse wordt behandeld. Sardines, makreel en garnalen, die in Kerala in overvloed aanwezig zijn en waarvan men geniet, worden in Minicoy alleen als aas gebruikt. “In Minicoy gebruiken mensen nog steeds de hengel- en lijnvismethode met levend aas”, voegt Sukhaina toe. Tijdens de moesson, wanneer er geen tonijn beschikbaar is, zijn de eilandbewoners afhankelijk van de vis uit de lagune, die even lekker is.

Feestelijk vlees

Hoewel vlees niet gebruikelijk is, worden bij feestelijke gelegenheden zoals Eid, schapenvlees, rundvlees en kip gekookt. “Terwijl je in Minicoy geen vleeswinkel zou vinden, geeft Androth Island de voorkeur aan rundvlees boven vis. Hoewel de eilanden met elkaar verbonden zijn, zijn ze divers.” Biryani’s worden niet vaak gemaakt en degene die wordt gemaakt is heel anders dan die op het vasteland, zegt Sukhaina.

Fiya biryani

Fiya biryani | Fotocredits: THULASI KAKKAT

De Fiya biryani, die ze serveert, is een smaakvolle biryani, maar subtiel in het gebruik van masala. Geurige rijst wordt geplaatst op een bedje van pittig gebakken kip en gekarameliseerde ui. De laagjes zijn klaar en afgewerkt met meer gekarameliseerde ui. “Dit brengt veel werk met zich mee, aangezien we veel uien gebruiken, die gekarameliseerd moeten worden.”

Snacks en desserts

Fuhggan (pijlworteldrank)

Fuhggan (pijlworteldrank) | Fotocredits: THULASI KAKKAT

Sukhaina heeft nog geen snacks en desserts aan het menu toegevoegd, maar is van plan dit binnenkort te doen. “We hebben een schaal vol mooie snacks”, zegt ze. Bisfaratade meest populaire, is gefrituurd farata gemaakt van maida en ei met een vleugje rozensmaak. Sukhaina’s favoriet is de Fathufukuthu — rijst pannenkoeken gerold en gevuld met zachte kokos en kokossuiker, gevouwen tot een halve maan en gestoomd in bananenblad. “Ik kan geen genoeg krijgen van de smaak”, zegt ze. De Fuhggang is een van haar favorieten, een doorschijnende drank gemaakt van arrowroot gekookt en gesneden in geleiachtige vierkanten, rozenwater en suiker.

Het restaurant is geopend van 16.30 uur tot 23.00 uur en is een take-away outlet.

Leave a Comment