Google beschuldigd van systemische vooringenomenheid jegens zwarte werknemers in Amerikaanse rechtszaak

Een rechtszaak die op vrijdag is aangespannen, beschuldigt Google van systemische raciale vooroordelen tegen zwarte werknemers, en zegt dat het zoekmachinebedrijf hen naar banen op een lager niveau stuurt, hen minder betaalt en hen kansen ontzegt om door te groeien vanwege hun ras. Volgens een klacht die de status van class action zoekt, handhaaft Google een “raciaal bevooroordeelde bedrijfscultuur” die blanke mannen bevoordeelt, waar zwarte mensen slechts 4,4 procent van de werknemers uitmaken en ongeveer 3 procent van het leiderschap en het technologische personeelsbestand.

De eiser, April Curley, zei ook dat de… Alfabet eenheid onderwierp zwarten aan een vijandige werkomgeving, onder meer door vaak te eisen dat ze zich legitimeren of werden ondervraagd door de beveiliging op de campus in Mountain View, Californië.

Google reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

De klacht werd ingediend bij de federale rechtbank in San Jose, Californië.

Het kwam nadat de burgerrechtenregulator van die staat, het Department of Fair Employment and Housing, was begonnen met het onderzoeken van Google’s behandeling van zwarte vrouwelijke werknemers en mogelijke discriminatie op hun werkplek.

Curley zei dat Google haar in 2014 had ingehuurd om een ​​outreach-programma te ontwerpen voor historisch zwarte hogescholen.

Ze zei dat haar aanwerving een ‘marketingtruc’ bleek te zijn, omdat supervisors haar werk begonnen te denigreren, haar stereotypeerden als een ‘boze’ zwarte vrouw en haar overgaven voor promoties.

Curley zei dat Google haar in september 2020 ontsloeg nadat zij en haar collega’s begonnen te werken aan een lijst met gewenste hervormingen.

“Hoewel Google beweert dat ze de diversiteit wilden vergroten, onderwaardeerden, onderbetaalden en mishandelden ze hun zwarte werknemers eigenlijk”, zei Curley’s advocaat Ben Crump in een verklaring.

Crump is een burgerrechtenadvocaat die ook de familie van George Floyd vertegenwoordigde nadat hij in mei 2020 werd vermoord door voormalig politieagent Derek Chauvin uit Minneapolis.

Curley’s rechtszaak is gericht op het terugkrijgen van compenserende en punitieve schadevergoedingen en verloren compensatie voor huidige en voormalige Black-medewerkers bij Google, en om hen te herstellen in hun juiste posities en anciënniteit.

De zaak is Curley v Google LLC, US District Court, Northern District of California, No. 22-01735.

© Thomson Reuters 2022


Leave a Comment