Bangladesh boekt historische overwinning van 38 runs op Zuid-Afrika

De hoogste order van Bangladesh schoot op alle cilinders toen de toeristen een enorme 314/7 noteerden en vervolgens Zuid-Afrika voor 276 wegwezen om een ​​historische overwinning van 38 punten te behalen in de eerste One-Day International in SuperSport Park en een 1-0 voorsprong te nemen in de reeks van drie wedstrijden.

Dit was de allereerste overwinning van Bangladesh op Zuid-Afrikaanse bodem. De door Tamim Iqbal geleide ploeg had in 19 eerdere pogingen nog nooit een ODI gewonnen in Zuid-Afrika, maar produceerde een prima vertoning in de eerste wedstrijd van de tour op vrijdagavond om nieuwe wegen in te slaan in het 50-over-formaat.

Met de overwinning verstevigde Bangladesh hun plaats aan de top van het ICC Men’s Cricket World Cup Super League-klassement, waar ze Engeland en India leiden in de top drie.

Litton Das (50), Shakib Al Hasan (77) en Yasir Ali (50) legden de basis voor het enorme totaal, terwijl nuttige bijdragen van Tamim Iqbal (41) en Mahmudullah (25) hen naar 314 in 50 overs leidden.

Vroege wickets bevestigden vervolgens de achtervolging van Zuid-Afrika, waarbij Shoriful Islam en Taskin Ahmed vroeg doorbraken. Maar fijne halve eeuw van Rassie van der Dussen (86) en David Miller (79) gaven de gastheren hoop. Echter, Mehidy Hasan Miraz rammelde door de staart met een vier-voor en pakte het cruciale wicket van Miller.

Er waren juichende taferelen op het veld toen Mahmudullah Keshav Maharaj vooraan in de val liet lopen om een ​​overwinning van 38 punten te behalen.

Na als eerste aan slag te zijn gegaan had Bangladesh het aanvankelijk moeilijk. Openers Tamim Iqbal en Litton Das waren voorzichtig en scoorden met een slakkengang, hun stand van een halve eeuw kwam pas in de 16e over. Hoewel beide slagmensen af ​​en toe de grens raakten, werden ze het grootste deel van de tijd stil gehouden door een gedisciplineerde Zuid-Afrikaanse aanval.

De openers braken de boeien in de 19e toen Litton Maharaj verpletterde voor een zes en twee vieren en goed geplaatst waren om de 100-run te overschrijden toen Andile Phehlukwayo Tamim voor de deur ving om de openingsstand van 95 runs te doorbreken.

Litton, die in de volgende over zijn 50 bereikte, werd ook kort daarna ongedaan gemaakt toen Maharaj hem bedroog om zijn stompen te verbrijzelen.

Mushfiqur Rahim hield het ook niet lang vol en vertrok voor een 12-ball negen. Op 124/3 in de 29e over had Bangladesh iemand nodig om hun innings te stabiliseren en Shakib Al Hasan en Yasir Ali deden de wederopbouw.

Nadat hij de eerste overs had gezien, begon Shakib te versnellen. Terwijl Yasir aan de andere kant vasthield, begon Shakib zijn schoten te spelen, zijn vijftig met een zes over lange-off in de 38e over en zette de aanval voort. Het partnerschap van 115 werd verbroken in de 42e over waarbij Lungi Ngidi Shakib LBW kreeg voor 77 (64). In de volgende over ving en wierp Kagiso Rabada Yasir voor 50 (44).

En met het platform ingesteld op een solide totaal, stuwden cameo’s van Mahmudullah (25), Afif Hossain (17) en Mehidy Hasan (19 niet out) Bangladesh naar 314/7.

Drie wickets vielen in de powerplay aan het begin van het antwoord van Zuid-Afrika, toen Janneman Malan en Aiden Markram goedkoop vielen en Kyle Verreynne werd ontslagen voor 21. Zuid-Afrika herbouwd via Temba Bavuma en Rassie van der Dussen, waarbij het paar hun kant koos na drie figuren in een 85-run partnerschap dat eindigde toen de kapitein achter Shoriful werd gevangen.

Van der Dussen keek in de stemming, ging verder dan zijn halve eeuw en keek een eeuw lang voordat Yasir Ali een verbluffende vangst aan het touw produceerde om hem in te pakken voor 86.

De vereiste snelheid kroop omhoog toen de aanval van Bangladesh de zaken strak hield. Maar met David Miller nog steeds in het midden en op zoek naar een explosieve vorm, had Zuid-Afrika nog steeds een kans. Maar wickets tuimelden aan de andere kant, terwijl Mehidy Hasan Miraz Andile Phehlukwayo, Marco Jansen en Kagiso Rabada in de ruimte van twee overs uitschakelde met zijn off-spin.

De 24-jarige kreeg de hoofdhuid dat Bangladesh de overwinning echt wilde bezegelen, en gooide er een op om Miller te verslaan, die stumped was voor een uitstekende 57-ball 79. Er waren nog maar zeven leveringen over en nog 38 runs vereist toen Keshav Maharaj de laatste wicket werd die viel, waarmee Bangladesh een beroemde en verdiende overwinning behaalde.

De tweede ODI wordt zondag in Johannesburg gespeeld, de derde en laatste ODI op 23 maart in Centurion.

Korte scores: Bangladesh 314/7 in 50 overs (Tamim Iqbal 41, Litton Das 50, Shakib Al Hasan 77, Yasir Ali 50; Marco Jansen 2/57, Keshav Maharaj 2/56) versloeg Zuid-Afrika 276 in 48,5 overs (Temba Bavuma 31, Rassie van der Dussen 86, David Miller 79; Shoriful Islam 2/47, Taskin Ahmed 3/36, Mehidy Hasan Miraz 4/61) met 38 runs.

Ontvang alle laatste updates op Cricket Nieuws, Cricket Foto’s, Krekel Video’s, IPL-veiling 2022 en Cricketscores hier

Leave a Comment