Hoogwaardige ODI World Cup voor dames zorgt voor een enorme opleving van het spel

Een vol, enorm succesvol thuisseizoen voor India en Pakistan, dat na 24 jaar Australië host, heeft de afgelopen weken duidelijk de aandacht getrokken van cricketliefhebbers over de hele wereld. Ook de decibelwaarde van het geroezemoes rond de IPL, die volgende week begint, stijgt met de dag. Maar ondanks de overdaad aan spraakmakende actie in de mannensectie, bleef het vrouwencricket niet achter.

De aan de gang zijnde Women’s Cricket World Cup in Nieuw-Zeeland blijkt een even grote aandachttrekker te zijn. De concurrentie tot nu toe was intens en meeslepend – gemakkelijk de beste in de geschiedenis van het toernooi – en liet prachtig zien hoe het niveau van het vrouwencricket is gegroeid, en daarmee de belangstelling van de toeschouwers.

Een aantal van de wedstrijden die tot nu toe zijn gespeeld, zorgden voor opwinding op het puntje van de stoel. De wedstrijd van vrijdag tussen West-Indië en Bangladesh was er zo een. Wat leek op een wandeling in het park voor West-Indië veranderde in een humdinger. Na een sterke bowlingprestatie had Bangladesh een bescheiden doel om na te jagen, maar verloor nipt met 4 runs in een gespannen finish.

West-Indië had de voorkeur om achterblijvers Bangladesh te verslaan, dus het resultaat was niet onverwacht, maar de nabijheid van de wedstrijd was dat wel. Afgezien daarvan zijn er enkele verbluffende resultaten geboekt, waarbij zowel titelverdediger Engeland als thuisploeg Nieuw-Zeeland een verstoorde nederlaag tegemoet gingen. Dit heeft het WK doordrenkt met spanning en intriges over wat er zou kunnen gebeuren.

Voeg daarbij ook nog de uitstekende individuele prestaties – van jonge en oude spelers – die het toernooi een rijke smaak en veel klasse en karakter hebben gegeven. Dit alles heeft de aandacht getrokken van zowel critici als fans, waardoor het toernooi niet te missen is.

Acht teams strijden tegen elkaar en net na de helft van de etappe zijn alleen Australië en Zuid-Afrika, met elk 8 punten, bijna zeker om de knock-outfase te halen. Het is onwaarschijnlijk dat ze hun resterende wedstrijden zullen verliezen – en met ruime marges – om te worden omvergeworpen. Maar welke andere twee teams de cut zullen maken, is onmogelijk te voorspellen terwijl ik dit schrijf.

Vier teams strijden om de twee plaatsen. West-Indië met 6 punten staat sterk, maar India, Nieuw-Zeeland en zelfs Engeland – met slechts één overwinning tot nu toe – zijn allemaal in de race. Eén sterke – of slechte – prestatie van een van deze vier teams kan een grote omwenteling veroorzaken. Netto run rate zal een cruciale factor zijn in het geval dat teams op punten eindigen.

Twee wedstrijden dit weekend moeten het beeld duidelijk maken. India neemt het zaterdag op tegen Australië, dat in bloedhete vorm verkeerde, en Nieuw-Zeeland speelt zondag tegen Engeland, waarvan er slechts één zal overleven voor een plaats bij de laatste vier. Beide beloven boeiende prijzen te bieden, hoewel zowel de winnaars in 2017 (Engeland) als de tweedeprijswinnaars (India) zwaar onder druk zullen komen te staan.

India’s vooruitgang in het toernooi is inconsistent, schommelend tussen briljant en middelmatig. Beginnend met een geweldige bloei tegen Pakistan, kwam India dit seizoen opnieuw een kroket tegen Nieuw-Zeeland. In de volgende wedstrijd herstelde het team zich voortreffelijk van een slagcrisis om een ​​score van meer dan 300 te behalen dankzij sprankelende eeuwen van Smriti Mandhana en Harmanpreet Kaur en versloeg West-Indië.

Echter, tegen Engeland flopte de slagbeurt weer, waardoor het team weer kwetsbaar in het toernooi was geplaatst. Tegen het machtige Australië, met gemak de beste partij in het toernooi tot nu toe, zal India een geweldige show moeten bedenken om niet aan de kant te worden geschoven. Daarvoor zal de slagbeurt naar potentie moeten spelen. De bowlers zijn tot nu toe uitstekend geweest, maar zonder voldoende runs om te verdedigen, wordt hun taak hopeloos.

In het slaan heeft Team India veel talent, maar het ontbrak aan aanhoudende punten om te scoren. Mandhana is gemakkelijk een van de beste slagmensen ter wereld en zonder twijfel de meest stijlvolle. Harmanpreet, die sinds haar duizelingwekkende eeuw in de halve finale van het WK 2017 worstelde voor een grote score, antwoordde de critici veelzeggend met de honderd tegen West-Indië.

Maar Mithali Raj worstelde om hoge scores, en de jonge, laaiende opener Shefali Verma moest na een reeks lage scores worden geschrapt. Misschien is het tijd om Verma terug te halen. Ze is een impactspeler en heeft de kracht en slagen om zelfs de Aussies in de verdediging te duwen.

Het succes van dit WK komt van de zeer competitieve kwaliteit van het cricket dat wordt gespeeld, wat op zijn beurt het vrouwenspel een boost heeft gegeven. In maart 2020, net voordat de Covid-pandemie de wereld trof, keek ik naar de finale van het Women’s T20 WC in Melbourne, waar meer dan 80000 toeschouwers opdoken om India tegen Australië te zien spelen.

Nieuw-Zeeland kan niet opscheppen over zulke opkomst op de grond, maar ik begrijp dat de knock-outwedstrijden van de lopende ODI World Cup al zijn uitverkocht. Ik durf zelfs te stellen dat dit wordt gevolgd door nog meer fans dan de T20 World Cup.

Maar om het vrouwenspel verder en sneller te laten groeien, moet er meer gebeuren. Het moet met meer intentie en verbeeldingskracht worden gepropageerd, gepromoot en gefinancierd. Vrouwelijke cricketspelers spelen nog steeds maar een fractie van de wedstrijden van hun mannelijke tegenhangers, wat een struikelblok is in de groei van de vrouwenafdeling.

Gelijke beloning is een probleem op zich, maar wat op dit moment nodig is, is gelijkheid met mannen in termen van speelkansen. Dat kan niet komen met een platitudinale benadering, zoals tot nu toe het geval is geweest, vooral in het subcontinent waar maatschappelijke beperkingen vaak de deelname van meisjes aan sport belemmeren, en niet alleen aan cricket.

Dit vraagt ​​om visie en een niet aflatende inzet. Het feit dat vrouwencricket deel gaat uitmaken van het cricket-etablissement – ​​in tegenstelling tot in het verleden toen het aan zijn lot werd overgelaten – is de afgelopen twintig jaar een grote stap voorwaarts geweest. Maar er moeten nog een paar kwantumsprongen worden gemaakt.

Ontvang alle laatste updates op Cricket Nieuws, Cricket Foto’s, Krekel Video’s, IPL-veiling 2022 en Cricketscores hier

Leave a Comment